STARSZE WIADOMOŚCI

Po strajku i co dalej taksówkarzu !

Każdy człowiek powinien zdawać sobie sprawę z faktu, że dobre i trwałe wyniki osiągnąć można jedynie drogą krótkich, lecz ciągłych, codziennych wysiłków. Jednorazowy wysiłek jest kompletnie jałowy. Prawdziwą umiejętność zarówno w nauce i w sztuce, jak i w każdych innych zajęciach, zdobyć można tylko codzienną pracą i codziennym wysiłkiem. I to jest bezwzględnie pewne.”

Oświadczenie

Krajowa Izba Gospodarcza Taksówkarzy TAXI nie popiera dzisiejszego strajku warszawskich taksówkarzy polegającego na nie przyjmowaniu zleceń i blokowaniu ulic Warszawy.
Uważamy, że taka forma protestu jest uciążliwa jedynie dla ewentualnych pasażerów taksówek, którzy dziś nie mogą skorzystać z ich usług oraz tysięcy innych mieszkańców stolicy, którzy narażeni dziś będą na poruszanie się ulicami Warszawy w wielkich korkach.
Pokazywanie dzisiejszego protestu taksówkarzy jako formy popieranej przez środowisko jest niezgodne

...czytaj dalej

katalog.inforam.pl

Katalog stron

Darmowy katalog stron

Stanowisko KIGT Taxi w sprawie protestu taksówkarzy w Krakowie

Krajowa Izba Gospodarcza Taksówkarzy Taxi, konsekwentnie, nie popiera formy prowadzenia dialogu przez protesty i strajki.

Znając i rozumiejąc problemy naszej branży taxi, popieramy postulaty różnych organizacji dotyczące walki z tak zwanym przewozem osób jako formy nielegalnego prowadzenia działalności. Są one pilne i konieczne do zrealizowania, aby taksówkarze mieli uczciwe warunki do prowadzenia swojej działalności gospodarczej.

Krajowa Izba Gospodarcza Taksówkarzy Taxi dostrzega możliwie dobry sposób organizacji dzisiejszego protestu w Krakowie przez zminimalizowanie ubocznych negatywnych skutków protestu dla mieszkańców, dzięki współpracy z policją oraz służbami miejskimi. Rzeczywisty organizator protestu, NSZZ Solidarność 80 sekcja taksówkarzy (a nie wirtualny jak to było kilka dni temu w Warszawie), osiągnął cel, przekazał postulaty w formie pisemnej stosownym osobom oraz organom władzy, które KIGT Taxi popiera.

Warto zauważyć że wszystkie postulaty były wielokrotnie artykułowane przez środowisko przed strajkiem, natomiast ten protest pokazuje władzom jak bardzo ten problem jest rzeczywisty i poważny.

Prezydium Zarządu